3 rady na začiatku podnikania alebo ako to ľahšie zvládnuť

Žena pije z hrnčeka OVB

Začiatky v podnikaní nebývajú prechádzkou ružovou záhradou. Kým začínajúci podnikateľ zvyčajne príde na to, čo funguje a čo nie, stojí ho to veľa síl. Ako si však tieto podnikateľské začiatky uľahčiť? Veľmi jednoducho. Inšpirujte sa radami tých, ktorí už dosiahli úspechy a vedia, aké je to začínať. Prečítajte si tri rady na začiatku podnikania z pohľadu našich skúsených mentorov.

Musíte chcieť byť profesionálom a dôverovať

Podľa okresného riaditeľa Tomáša Marka je dôležité na začiatku podnikania si uvedomiť, že bude potrebné stále na sebe pracovať. Jeho tri kroky na začiatku podnikania sú jasne definované: „Je potrebné sa pýtať tých, ktorí sú už tam, kam sa chcem dostať. Musíte vynaložiť všetku snahu na to, aby ste sa stali profesionálom, čo znamená pracovať na sebe a nečakať, že mi všetci všetko povedia. Staňte sa samoukom. Nezabudnite na kvalitný marketing, je dôležité sa prezentovať na verejnosti tým, čo robíte,“ dodáva Tomáš.

Tomáš Marko
Tomáš Marko

Sympatická regionálna riaditeľka Hyacinta Dzubajová má tiež svoje 3 rady na začiatku podnikania: „Veľmi dôležité v začiatkoch podnikania je chuť vydržať a nechať sa viesť človekom, ktorý to už dokázal a pozná všetky zákutia. Musíte dôverovať mentorovi, ktorý to už zažil. Druhým krokom na začiatku podnikania je presvedčiť sa, že sa to oplatí, a tretím je chuť dokázať sám sebe, že to proste zvládnem,“ tvrdí regionálna riaditeľka.

Hyacinta Dzubajová

Je potrebné vidieť, že to funguje, a mať silnú víziu

Správne nastavenie na začiatku podnikania je podľa regionálneho riaditeľa Filipa Rendoša veľmi dôležité, ak by mal však zhrnúť tri najdôležitejšie kroky pre začínajúcich podnikateľov, boli by to rozhodne tieto: „Zamerajte sa na nadobúdanie skúseností, neriešte, či je to úspešné alebo nie. Musíte svojmu vedúcemu veriť. Keď vidíte, že on sa má dobre, budete vedieť, že to funguje. Pracujte na sebe,“ dodáva Filip.

Filip Rendoš

Podstatné kroky v začiatkoch podnikania vidí zase okresný riaditeľ Vladimír Činčura nasledovne: „Na začiatku je dôležité dať do podnikania všetko – hlavne čas. Je potrebné, aby rodina chápala, že to chvíľku potrvá, kým sa to rozbehne, cca tri roky. Musíte mať veľkú víziu alebo silnú motiváciu, len tak môžete naplniť svoje sny a ciele,“ dodáva Vladimír.

Vladimír Činčura
Vladimír Činčura

Majte silnú motiváciu a buďte sebavedomý

„Neustále sa vzdelávajte. Musíte mať silné „prečo“, ak chcete podnikať, aby ste pokryli základné potreby, nemá to zmysel. Obklopujte sa ľuďmi, ktorí majú myslenie podnikateľov,“ hovorí k začiatkom podnikania okresný riaditeľ Miloš Kováč.

MIloš Kováč

Martin Beňa, okresný riaditeľ OVB Allfinanz Slovensko, tiež prezradil jeho základné kroky pre začínajúcich podnikateľov: „Určite je to viera, že raz to pôjde. Viera zabezpečuje to, že vidím cieľ. Druhý krok je poznať svoju hodnotu. A do tretice treba veriť svojmu vedúcemu, ktorý vás formuje a je vaším vzorom,“ hovorí Martin.

Martin Beňa
Martin Beňa

Patríte medzi 15 % Slovákov, ktorí chcú podnikať? Naučte sa to od našich skúsených mentorov.